Nieuws

Terug

Schipper mag ik over varen

Ledeberg Breekt uit ijvert al langer voor een fietsbrug over de Schelde.  Samen met Samelevingsopbouw Gent, GMF, de Fietsersbond en Op Wielekes zetten we op vrijdag 20/06 een veerdienst voor de fietser in.
 
Wie dagelijks met de fiets vanuit de zuidoostelijke rand rond Gent richting Gent Sint Pieters pendelt, weet dat je eens in Ledeberg aangekomen slechts 2 keuzes hebt:
 
  • -De Sint Lievens poort : sinds jaar en dag in alle nationale media aangegeven als één van de zwarte punten voor zachte weggebruikers in Vlaanderen
  • Knooppunt Bellevue-Stropbrug-Burggravenlaan waar het Agentschap Wegen en Verkeer de fietser bij de heraanleg van het verkeersplein simpelweg vergeten is, waardoor het kruispunt fietsend oversteken in bepaalde richtingen zelfs illegaal is.
 
Het fietspad op de brug op de Achilles Heyndrickxlaan in Gent (beter bekend als de ‘Stropbrug’) is al lang een zwak punt in het fietsnetwerk van Gent. Uit tellingen van zowel stad Gent als de Fietsersbond bleek dat nu reeds elke ochtend tussen 7u30 en 8u30 800 fietsers de Stropbrug nemen. De Stropbrug zelf is heel wat verbeterd sinds de nieuwe belijning van een jaar geleden, maar het wegdek blijft erg slecht en er zijn verschillende gevaarlijke kruisingen.
 
 
Sinds 2004 zijn er plannen om, als alternatief voor de Stropbrug, een fietsbrug te bouwen over de Schelde, van de Frans De Mildreef naar de Moutstraat. Deze plannen bestaan voorlopig enkel op papier. Met een fietsbrug over de Schelde hoef je de Stropbrug niet meer te nemen. Bovendien wordt de route niet alleen veiliger, ze wordt ook een stuk korter.
 
Fietsers vanuit Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Ledeberg en Merelbeke zouden de brug kunnen gebruiken voor hun verplaatsingen naar Gent-Sint-Pieters, het UZ, Kristallijn, en de Ghelamco arena. Fietsers uit de tegengestelde richting, vanaf Zwijnaarde, de stationswijk, Nieuw Gent, kunnen via de fietsbrug onder meer de UCO-site bereiken. Veel kinderen uit Ledeberg moeten de oversteek van de Schelde maken om naar school te gaan. In de Moutstraat wordt de kleuterschool zelfs uitgebreid tot volwaardige lagere school, waardoor er nog meer kinderen van Ledeberg zullen worden opgevangen. Het merendeel van die kinderen wordt nu met de auto gebracht, omdat fietsen over de Stropbrug geen optie is.
 
Een fietsbrug over de Schelde heeft omwille van haar centrale en strategische ligging een immens potentieel. Voor de Fietsersbond, het GMF, samenlevingsopbouw en Ledeberg Breekt Uit is het duidelijk dat het meer dan de moeite is om op korte termijn de investering te doen. Ledeberg Breekt Uit verzamelde het voorbije jaar meer dan 1000 handtekeningen.
 
Afspraak:
vrijdag 20 juni 15u Meierij 178 (Tuin van Heden)
 
 
Deze actie is een samenwerking van Samenlevingsopbouw, Op wielekes (www.opwielekes.be), Ledeberg Breekt Uit (ledebergbreektuit.wordpress.com) en petitie (link)
Fietsersbond Gent
GMF
 
Bedankt en groeten
Linze Magherman

Onze sponsors & partners

STKG bedankt onze sponsers, steun hen als wederdienst!

Caboor & Zonen
Bakkerij Arickx
WEB Vlaanderen
MSL-Projects
Uitpas Gent
IJsbaan Kristallijn Gent
Sportstad Gent
Sport Vlaanderen - sporters beleven meer

Heb je nog vragen?

Contacteer ons dan via email: info@stkg.be. Andere mogelijkheden voor contact vind je op onze contactpagina.