Historiek

De geschiedenis van Shorttrackclub Kristallijn Gent – STKG vindt haar oorsprong bij de oprichting van ijsbaan Kristallijn aan de Warmoezeniersweg te Gent in 1985. Al spoedig na de opening van de ijsbaan werden er plannen gemaakt voor de oprichting van een snelschaatsclub, omdat de publieke beurten zich niet leenden om snelheid te halen op het ijs. In 1986 reeds werden deze plannen geconcretiseerd en werd “Snelschaatsclub Kristallijn Gent” boven de doopvont gehouden, die op de eerste plaats het recreatieve langebaanschaatsen op de 200m-piste promootte.

Kinderen van langebaanschaatsers die met hun ouders meekwamen, verzamelden zich echter op de binnenbaan om aan shorttrack te doen. Er werd een trainer aangezocht en stilaan begonnen ook zij aan wedstrijden deel te nemen.

Door het groter worden van de shorttrackafdeling binnen de bestaande langebaanclub, groeide ook de behoefte om een zelfstandige club op te richten, met eigen middelen, bestuur en programma. Uiteindelijk leidde dit in 1994 tot een opsplitsing van de bestaande vereniging en tot de oprichting van de huidige “Shorttrackclub Kristallijn Gent vzw - STKG”

Shorttrackclub Kristallijn Gent is dus een jonge club met een 40-tal schaatsers vanaf 6 jaar, van pas beginnende schaatsers tot zeer ervaren shorttrackers.

Onze betere schaatsers nemen regelmatig deel aan wedstrijden in Europese landen zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië enz...

De topschaatsers van onze club kregen reeds diverse selecties voor de Belgische nationale shorttrackploeg en vertegenwoordigden België op Europese en Wereldkampioenschappen. Op de Olympische Winterspelen van Salt Lake City behaalde ons clublid Simon Van Vossel een 13de plaats op de 500 m en een 7de plaats op de 5000 m aflossing. In 2018 mocht Jens Almey aantreden op de Olympische Spelen in Pyeongchang op de 1500m. Jens behaalde een knappe 17e plaats.

Onze club richt jaarlijks een belangrijke internationale jeugdwedstrijd in en organiseerde ook reeds meermaals de Belgische shorttrackkampioenschappen.

Clubdoelstellingen

De vereniging stelt zich tot doel om aan jong en oud een gezonde manier van ontspanning aan te bieden via het beoefenen van shorttrack. Zij tracht deze doelstelling te bereiken door:

  1. Het promoten van shorttrack op ijs.
  2. Het inrichten van trainingen, stages en wedstrijden en dit zowel op recreatieve als op competitieve basis.
  3. Het coördineren en bevorderen van de relaties met de Belgische en de buitenlandse zusterverenigingen.
  4. Het steunen en verlenen van medewerking aan initiatieven die hetzelfde doel nastreven

Onze sponsors & partners

STKG bedankt onze sponsers, steun hen als wederdienst!

Caboor & Zonen
Bakkerij Arickx
WEB Vlaanderen
MSL-Projects
Uitpas Gent
IJsbaan Kristallijn Gent
Sportstad Gent
Sport Vlaanderen - sporters beleven meer

Heb je nog vragen?

Contacteer ons dan via email: info@stkg.be. Andere mogelijkheden voor contact vind je op onze contactpagina.