Nieuws

Terug

STKG goed voor 3 medailles op BK Langebaan

Wat gebeurt er als je een hoop shorttrackers laat deelnemen aan het BK Langebaan? Dan schaatsen er heel wat van hen de 'echte' langebaners van het podium. Van 2006 is het geleden dat de shorttrackers nog mochten deelnemen zonder eerst aan selectiecriteria te voldoen. Toen was Maarten Slembrouck er ook bij, maar deed hij weliswaar mee op zijn shorttrackschaatsen. Voor dit seizoen was de enige voorwaarde om deel te mogen nemen: klapschaatsen. Toch wel een merkbare aanpassing voor zowel Willem Dewagtere als Maarten Slembrouck die aan de wedstrijd deelnamen namens STKG. 

500m

Gezonde ambitie was er alleszins, zeker op de 500m, de sprintafstand wilden de twee een mooie tijd en zo ook eindpositie neerzetten en dat hebben ze dan ook voortreffelijk gedaan. Op zaterdag reed Maarten de tweede tijd van de 15 deelnemende senioren en Willem de vierde tijd. De tijden van zowel de eerste als tweede 500m worden opgeteld en zo wordt de finale ranking gemaakt. Op zondag mocht Maarten het in een rechtstreekse confrontatie opnemen tegen Bart Swings, de gedoodverfde favoriet en ook de enige Belgische langebaner die er professioneel mee bezig is. De precieze starttijd van de eerste 100m ken ik niet, maar het verschil tussen Bart en Maarten was slechts enkele tienden van een seconde. Het echte verschil maakte Bart dan ook op de daaropvolgende 400m. Maarten knalde naar een tijd van 42"44 en zette daarmee opnieuw de tweede snelste chrono neer (bovendien ook nog 56 honderdsten sneller dan zijn tijd op zaterdag, ondanks het slechtere ijs). Ook Willem reed sneller op zondag met 43"25 zeven tienden sneller dan op zaterdag, maar kwam net tekort voor het podium. Toch een straffe prestatie van beide STKG'ers op deze sprintafstand die toch wel helemaal anders verloopt dan bij shorttrack.

1500m

Op de 1500m lagen de verwachtingen laag en het was dan ook een complete verrassing dat Maarten erin slaagde om de derde chrono neer te zetten na Bart Swings en Sven Mallezie. Bovendien scheelde het maar 2 (!) honderdsten met de vierde plaats. Toch opnieuw een medaille erbij en hierdoor ook te zien op het sportjournaal van Sporza en in Sportweekend omdat ze het podium filmden. Willem deelde zijn rit iets minder in en vergat in de laatste ronde dan nog te wisselen waardoor hij een buitenbocht extra schaatste. Hierdoor behaalde hij de 10e plaats op deze afstand.

5000m

De 5000m is een ware nachtmerrie voor shorttrackers. De enige manier waarop wij 5000m schaatsen is in aflossing met vier rijders. Hoe je die afstand dan moet indelen was voor Willem en Maarten dan ook een raadsel. Ze begonnen beide niet te snel en bouwden stelselmatig het tempo op. Zowel Willem als Maarten versnelden in de laatste ronden met seconden, wat er eigenlijk op wijst dat ze daarvoor te traag bezig waren. In ieder geval schaatste Maarten wel onverwacht op het podium. Willem werd zesde op deze afstand. Hetzelfde podium als op de 1500m als resultaat.

Willem Dewagtere en Maarten Slembrouck aan het uitrijden.

Kortom een geslaagde interventie van de shorttrackers. Sporza mag dan wel rapporteren dat er geen tegenstand is voor Bart Swings omdat het verschil zo groot is. Ze vergeten er wel bij te vermelden dat de faciliteiten die de andere deelnemers ter beschikking hebben een pak minder zijn en dat bijvoorbeeld Willem en Maarten 10 dagen voor het BK nog geen klapschaats van dichtbij hadden gezien. Laat Bart maar eens deelnemen aan het BK shorttrack als we hem een goed geplooid en gekromd mes geven 10 dagen voor het kampioenschap, we zullen dan eens zien hoeveel seconden het dan zal schelen...

Foto's vind je hier.

Alle uitslagen via de website van de KBSF: Dag 1 en Dag 2

Onze sponsors & partners

STKG bedankt onze sponsers, steun hen als wederdienst!

Caboor & Zonen
Bakkerij Arickx
WEB Vlaanderen
MSL-Projects
Uitpas Gent
IJsbaan Kristallijn Gent
Sportstad Gent
Sport Vlaanderen - sporters beleven meer

Heb je nog vragen?

Contacteer ons dan via email: info@stkg.be. Andere mogelijkheden voor contact vind je op onze contactpagina.